Wijnbeschrijving
Menzatia – Cesanese 2021 Lazio
Sublieme cesanese vol Italiaanse power!
Prachtig robijnrode wijn met fruitige aroma’s van zure kersen, bosvruchten, rijpe pruimen en zwoele bessen. De wijn heeft een rijke kruidigheid, met tonen van witte en zwarte peper en viooltjes. De fruitige smaken uiten zich ook in de mond. Deze rode wijn heeft een bekend bittertje, waar de inheemse Italiaanse wijnen vaak om bekend staan. De Italianen omschrijven dit met het mooie woord ‘amaro’. De hints van kersen en rood fruit vermengen zich met de kruidige tonen. Het resultaat is een volle, rijpe, aanhoudende en complexe wijn.
De Cesanese is een vrij kruidige en hartige druif. De fruitige kant komt juist meer naar boven wanneer deze wijn wordt gecombineerd met een rijk vleesgerecht of bijvoorbeeld uitgesproken ingrediënten als linzen, truffels en kastanjes. Daar zijn ze in Lazio gek op!
Menzatia
Menzatia is bekend geworden om zijn prachtige wijnen uit Puglia van druivenrassen als Primitivo, Negroamaro en Susumaniello. De wijnen van wijnmaker Andreas Kössler zijn zeer geliefd en gewaardeerd.
Andreas vond het tijd voor een nieuwe wijn uit een minder bekende streek van Italië en van een minder bekende druif. Hij ging op onderzoek uit naar andere wijngaarden en druiven in Italië. In Lazio maakt wijnmaker Andreas een bijzondere wijn met flair van de druif Cesanese.
In deze prachtige wijn weet hij de Italiaanse zon in het glas te brengen.
Wijnregio Lazio
Lazio is voor velen een onbekend gebied in Italië maar is op dit moment meer ‘booming’ dan ooit. Het gebied omsingelt Rome. In de wijnregio staan veel oude vulkanen, die ervoor zorgen dat de wijnen van Lazio heel interessant en uitgesproken zijn.
Cesanese
Eén van de blauwe druivenrassen die aan de wieg van het succes van dit wijngebied staan, is de Cesanese. Het bijzondere aan deze druif is dat de oude Romeinen vroeger waarschijnlijk al wijn dronken van de Cesanese druif. De druif is oud en bestond in de pre-Romeinse tijd al in de regio.
Inmiddels is er nog maar weinig aangeplant van deze druif, wat ‘m vrij schaars maakt.