Geopende wijn bewaren – Hoelang & Hoe doe je dat best?

Tips voor het bewaren van geopende wijn

Het openen van een fles wijn kan een feestelijke gelegenheid zijn, maar wat doe je met de rest van de wijn als je de fles niet in één keer leegdrinkt? Het bewaren van geopende wijnen kan een uitdaging zijn, omdat de kwaliteit van de wijn zal afnemen naarmate deze langer wordt blootgesteld aan zuurstof.

Algemene tips voor het bewaren van geopende wijn

Het belangrijkste bij het bewaren van geopende wijn is het minimaliseren van de blootstelling aan zuurstof. Zuurstof kan de smaak van de wijn veranderen en oxidatie veroorzaken, waardoor de wijn muf of azijnachtig kan smaken. Er zijn verschillende methoden om de blootstelling aan zuurstof te verminderen:

 • Sluit de fles goed af
  Zorg ervoor dat de kurk of deksel stevig op de fles zit om te voorkomen dat er lucht in de fles komt. Een vacuümpomp of een speciale wijnstopper kan helpen om de lucht uit de fles te trekken en de wijn langer vers te houden.
 • Koele plaats
  Hitte kan de oxidatie versnellen, hoe lager de temperatuur, hoe lager de oxidatie. Bewaar daarom geopende wijn op een koele plaats, witte wijn en mousserende wijn kan zelfs best in de koelkast bewaard worden.
 • Gebruik eventueel een wijnpreserveerder
  Er zijn verschillende producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om geopende wijn langer vers te houden. Deze systemen voegen een onschadelijk gas (zoals argon of stikstof) toe aan de fles om de blootstelling aan zuurstof te verminderen.

Hoelang en hoe kan je verschillende soorten geopende wijn best bewaren?

De houdbaarheid van geopende wijn hangt af van verschillende factoren, zoals de wijnsoort, de kwaliteit van de wijn, de bewaarcondities en hoe de wijn is bewaard.

Hieronder staan enkele richtlijnen voor de bewaring en houdbaarheid van verschillende soorten geopende wijnen:

 • Mousserende wijn (zoals Champagne, Cava en Prosecco)
  Bewaar geopende mousserende wijn in de koelkast en consumeer deze binnen 1-3 dagen.
 • Witte wijn
  Bewaar geopende witte wijn in de koelkast en consumeer deze binnen 3-5 dagen.
 • Rode wijn
  Bewaar geopende rode wijn op kamertemperatuur en consumeer deze binnen 3-7 dagen.
 • Versterkte wijn (zoals Portwijn of Sherry)
  Bewaar geopende versterkte wijn op kamertemperatuur en consumeer deze binnen 1-2 weken.

Hou er rekening mee dat dit algemene vuistregels zijn en dat de houdbaarheid van geopende wijn sterk kan variëren afhankelijk van de specifieke wijn.