Tips Wijnproeven

Hoe moet je wijn proeven en beoordelen?

Wijnproeven is een kunst die de nodige kennis, vaardigheid en ervaring vereist. Het is een proces dat begint bij het openen van de fles en het inspecteren van de kurk, het omvat het beoordelen van de kleur en de geur van de wijn en eindigt met het proeven van de smaak.

Hieronder vind je een aantal tips om wijn op de juiste manier te leren proeven:

 1. Gebruik de juiste glazen
  Het juiste wijnglas kan de smaak en het aroma van de wijn verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld een wijnglas met een bolvormig ontwerp dat de aroma’s van de wijn kan concentreren. Daarnaast kan een dunne rand helpen bij het waarderen van de subtiele smaken en texturen van de wijn.
 2. Bekijk de kleur van de wijn
  Houd de wijn tegen een witte achtergrond en bekijk de kleur. Rode wijnen variëren van licht rood tot diep paars, terwijl witte wijnen variëren van helder tot goudkleurig. Een wijn kan ook kleurveranderingen ondergaan naarmate het ouder wordt, dus het is belangrijk om op de kleur te letten om te bepalen hoe oud de wijn is.
 3. Wals de wijn
  Er zijn verschillende technieken voor het walsen van wijn, maar de meest voorkomende methode is door het glas op een vlakke ondergrond te plaatsen en het glas vervolgens met de handpalm vast te houden. Door het glas in kleine cirkelvormige bewegingen te draaien, wordt de wijn langs de randen van het glas gestuwd en komt er zuurstof bij de wijn. Hierdoor kunnen de aroma’s en smaken van de wijn intenser worden en beter worden waargenomen.
 4. Ruik aan de wijn
  Houd het glas dicht bij je neus en ruik aan de wijn. Geur kan een belangrijke indicatie zijn van de smaak van de wijn. Probeer te identificeren welke aroma’s je kunt waarnemen, zoals fruitige, bloemige of kruidige tonen.
 5. Proef de wijn
  Neem een slokje van de wijn en houd deze kort in je mond. Laat de wijn je tong bedekken en adem dan door je mond om de aroma’s in je neus te brengen. Probeer te identificeren welke smaken je kunt waarnemen, zoals fruitige, zure of bittere tonen.
 6. Beoordeel de afdronk
  De afdronk is de nasmaak van de wijn nadat deze is doorgeslikt. Beoordeel de afdronk van de wijn op smaak en textuur. Houd rekening met hoe lang de smaak aanhoudt en of de smaak verandert naarmate de wijn langer in de mond blijft.
 7. Noteer je bevindingen
  Het is handig om tijdens het proeven van de wijn notities te maken. Schrijf op welke aroma’s en smaken je hebt waargenomen en hoe de wijn aanvoelde in je mond. Zo kun je de wijn later beter onthouden en vergelijken met andere wijnen.

Wijnproeven is een kunst die tijd en oefening vereist. Met deze tips kun je een begin maken met het waarderen van de smaak en aroma’s van wijn. Het belangrijkste is om open te staan voor nieuwe ervaringen en te genieten van het proeven van verschillende soorten wijnen.

Het deelnemen aan wijndegustaties zal je wijnkennis een boost geven.