Aandachtspunten bij het openen van een fles wijn

Is de wijn nog in goede staat en drinkbaar?

Als je een fles wijn opent, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om te controleren of de wijn nog drinkbaar is. Hieronder vind je een stappenplan dat je kant volgen om de kwaliteit van de wijn te beoordelen:

 1. Inspecteer de kurk
  Controleer eerst de kurk op tekenen van schade, schimmel of lekkage. Als de kurk beschadigd is of er sporen van schimmel zijn, kan dit erop wijzen dat de wijn is blootgesteld aan te veel zuurstof of onjuist is bewaard. Dit kan de smaak en de kwaliteit van de wijn beïnvloeden.
 2. Bekijk de kleur
  Bekijk de kleur van de wijn. Rode wijn moet een heldere, diepe kleur hebben zonder bruine tinten. Witte wijn moet helder en sprankelend zijn zonder een gele tint.
  Als de wijn een bruine of oranje kleur heeft, kan dit een teken zijn dat de wijn te oud is en niet meer drinkbaar is.
 3. Ruik aan de wijn
  Neem een ​​slokje wijn en ruik eraan. Wijn moet een aangename geur hebben die overeenkomt met het type wijn. Rode wijn moet bijvoorbeeld fruitige aroma’s hebben, terwijl witte wijn bloemige of citrusachtige tonen kan hebben.
  Als de wijn een muffe, muf of azijnachtige geur heeft, kan dit betekenen dat de wijn is bedorven en niet meer drinkbaar is.
 4. Proef de wijn
  Neem een slokje wijn en houd het in je mond. Laat de smaak en textuur van de wijn op je tong en gehemelte inwerken. Wijn moet een evenwichtige smaak hebben, waarbij alle smaakcomponenten (zoet, zuur, bitter en zout) in harmonie zijn.
  Als de wijn een onaangename smaak heeft, zoals een sterke zuurheid of bitterheid, kan dit betekenen dat de wijn niet meer drinkbaar is.

Kortom, het controleren van wijn bij het openen van een fles is een belangrijke stap om te bepalen of de wijn nog drinkbaar is. Door de kurk te inspecteren, de kleur te bekijken, de geur te ruiken en de smaak te proeven, kun je bepalen of de wijn nog goed is en van goede kwaliteit.

Wel je graag meer weten over wijnproeven, bekijk dan onze tips wijnproeven.