Wijnbeschrijving
Bodegas de Alberto – Rueda 2021 Verdejo ‘Fermentato en Barrica’
Indrukwekkende ‘diner’-Verdejo die doet denken aan een rijke Pouilly-Fuissé!
Schitterend dik goudgeelgroen. Weelderig bouquet van gegrilde ananas, Jonagold appel, geroosterde amandel en Bourbon-vanille. Intens geconcentreerd en kamerbreed van smaak vol rijpe ananas, gele grapefruit, mirabel, ceder, cashewnoot en brioche. Massa’s grip, body, vet en lengte.
Gemaakt van 100% Verdejo druiven, 7 maanden gerijpt in nieuwe eiken vaten (‘Fermentato en Barrica’). Nu van genieten tot 2028.
Lekker bij o.a. forel met serranoham en amandel, brandade van kabeljauw en gerijpte manchego met membrillo.
Rueda
Marqués de Riscal, het toonaangevende wijnhuis uit Rioja, zag in 1972 het potentieel van Rueda als topgebied voor superieur witte wijnen: hoogvlakte tot 800 meter met koele nachten en veel kalk en leisteen in de grond.
Daartoe werd de inheemse Verdejo in ere hersteld. Op het nippertje, want het druivenras was op sterven na dood.
Verdejo
Kan het? De voor oxidatie gevoelige Verdejo op hout laten gisten en rijpen? Ja, het kan. Maar dan wel relatief kort (6 à 7 maanden). Oude wijnranken en serieus goede wijnboeren zijn daarnaast ook essentieel.
Van zulke ‘Fermentado en Barrica’-Verdejo’s krijg je beslist een Bourgondisch gevoel. De impressies van grapefruit fuseren met verse vanille en noterigheid.
Een wijn die liefhebbers van rijke Pouilly-Fuissé’s heel lekker gaan vinden.