Wijnbeschrijving
Château du Domaine de l’Eglise – Pomerol 2017 (6 flessen in kist)
Klassieke en breed versmolten top Pomerol!
Het hoogtepunt van de blinde Pomerol proeverij: een klassieke en breed versmolten top Pomerol van Château du Domaine de l'Eglise met 19+/20 punten. Niet goedkoop, maar wel buitengewoon goed!
Proefnotitie
Diep warm donkerrood/zwart. Mooi ontwikkeld en gelaagd Pomerol bouquet van zoet donker bosfruit met truffel, cacao, rozen, vanille, wierook en ceder. Breed versmolten en rijk genuanceerd van smaak vol zalvend vettig Merlot fruit van de kleigrond (zoete zwarte bessen en kersen) met cacao, ceder, truffel en mokka. Hoog extract met klassieke zilt-zoete afdronk. Klassieke, breed versmolten top Pomerol met distinctie.
Gemaakt van 97% Merlot en 3% Cabernet Franc op 7 ha nabij Pétrus, Clinet en Lafleur, 18 maanden gerijpt op Franse eiken barriques (60% nieuw).
Lekker bij o.a. gegrild lam met knoflook en rozemarijn, Provençaalse stoofpot en haas (lièvre à la royale). Nu al heerlijk tot 2035.
Château du Domaine de l’Eglise
Château du Domaine de l'Eglise ligt in het hart van Pomerol en is ook één van de oudste domeinen met wijngaarden in Pomerol. De naam verwijst naar de ligging van het château: praktisch naast de kerk van Pomerol.
De oorsprong van het landgoed gaat terug tot 1589. Destijds was het een hospice dat door de kerk werd beheerd en eind 18e eeuw is het landgoed verkocht. Château du Domaine de l’Eglise is lang binnen diezelfde familie gebleven tot de familie Castéja in 1973 het stokje overnam.
De 6 ha wijngaarden, die vlakbij Pétrus liggen, zijn voor 95% gewijd aan de Merlot druif en met een heel klein aandeel voor Cabernet Franc. Op de diepe kiezelbodem met klei en ijzer komt de Merlot druif namelijk uitstekend tot zijn recht en is het château in staat om, ook naar eigen zeggen, betoverende wijnen te maken.
Pomerol in Bordeaux
Hoewel Pomerol een grote naam binnen de wijnwereld is, is het met slechts 800 ha één van de kleinste appellaties binnen de Bordeaux.
De faam is grotendeels te danken aan het zeeklimaat, de kiezelachtige bodem met een hoog gehalte ijzeroxide (“crasse de fer”) en de kunde van de wijnmakers die hier gevestigd zijn.