Wijnbeschrijving
Sorella del Sole – Merlot 2019 (Terre Siciliane IGT)
Een aromatische Merlot van Sicilië!
Helder robijnrode wijn, gemaakt van Merlot die onder de stralende Siciliaanse zon grootse prestaties levert. Deze Sorella del Sole is daar het aromatische bewijs van. Dikke rijpe bramen, gestoofd met een bijna jamachtig zoetje, rollen uit het glas en verwennen de neus, terwijl frisse en sappige fruitsmaken overtuigen in de mond. Hier wordt cassisfruit aangevuld met de mooie tonen van mokka en een intens pepertje. Harmonieus en mediterraan, een wijn om volop van te genieten.
Terre Siciliane IGT
Het zonovergoten eiland Sicilië bestaat uit een mozaïek van terroirs, met wijngaarden die zich als een bonte lappendeken uitstrekken over het platteland, langs beken en over de kalkrijke en vruchtbare vulkanische grond van het eiland. Het eiland onderscheidt zich in alle opzichten van het vasteland van Italië. Logisch natuurlijk, het is niet voor niets een eiland en dat brengt, in het geval van Sicilië een aantal schitterende voordelen met zich mee. Zo valt er in de zomer amper regen. De druiven zijn verzekerd van zon en warmte en laven zich aan de altijd waaiende wind die, als er al een druppel valt, het vocht uit de wijngaarden verdrijft.
Zo rijpen de druiven in optimale gezondheid op de vruchtbare bodem van kalk en, vooral aan de oostzijde van het eiland, vulkanisch gesteente. Een cadeautje van de Etna. De 3329 meter hoge vulkaan is nog altijd actief, met uitbarstingen vol lava en as drukt de Etna een positieve stempel op de wijnen van het eiland. Hier rijpen lokale rassen, met de Nero d'Avola als lichtend voorbeeld, stok aan stok met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot.
Sorella del Sole Merlot: warmbloedige zuster van de zon
Zijn naam geeft zijn herkomst weg. Merlot komt namelijk van merle, wat Frans is voor merel. De wieg van de druif staat dan ook in Frankrijk, waar de druif een klassiek trio vormt met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Met z’n drieën staan ze aan de basis van vele grote Bordeauxwijnen. Solo schitterde hij zelden in flessen uit het roemrijke wijngebied, wijnboeren beschouwden Merlot lange tijd als inferieure druif zonder persoonlijkheid.
Wijnmakers in Saint-Émilion en Pomerol bewezen het tegendeel en presenteerden de Merlot druif in verrassend volle, sappige en fruitige wijnen. De druif was klaar om de wereld te veroveren, te beginnen met het Amerikaanse Californië. Na daar de harten van wijnliefhebbers te hebben gestolen, was de rest van de wereld aan de beurt. Waar hij zich ook wortelt, steeds weer laat Merlot zien over een uitstekend aanpassingsvermogen te beschikken.
De Merlot druif transformeert zichzelf, met behulp van bekwame wijnmakers, dan ook niet zelden tot een wijn die een weerspiegeling vormt van het terroir. Wat dat betekent voor deze Sorella del Sole, vrij vertaald de zuster van de zon, kunt u inmiddels invullen: sappig zonovergoten fruit en warme, kruidige tonen.