Wijnbeschrijving
San Tanaro – Barbera d’Asti Superiore 2021 ‘Private Collection’
Krachtige en intense Barbera d’Asti!
Helder robijnrood in z’n jonge jaren, verkleurt deze bijzondere Barbera d'Asti naar granaatrood als-ie op leeftijd komt. En deze parel van Piemonte heeft nog even, de wijn is nu namelijk op dronk en kan met een gerust hart tot tien jaar worden weggelegd. Een prima bewaarexemplaar dus, die ook nu al meer dan klaar is om te worden ontkurkt.
Deze fraaie Italiaanse dikzak, zoals onze vinoloog de wijn liefkozend noemt, verwent de neus met de zwoele aroma’s van kers, rood fruit, vanille en ceder. In de mond krijgen de kersen gezelschap van bramen. Samen zorgen ze voor een frisse en stevige zuurgraad die heerlijk worden afgerond door tonen van vanille, ceder en getoast hout. Laurier en peper geven deze geconcentreerde Piemontees extra power en een afdronk die van geen ophouden weet.
Een volle en krachtige wijn die toch heerlijk soepel over de tong gaat. Heerlijk bij o.a. de barbecue en gerechten uit de Piemontese keuken.
San Tanaro
Het Italiaanse wijnhuis San Tanaro is vernoemd naar het riviertje dat door Piemonte loopt en zo’n beetje alle lekkerbek-gebieden aan z’n oevers heeft liggen: Barolo, Barbaresco, Asti, Roero, Langhe… als parels aan een ketting rijgt de rivier ze aaneen. De liefhebber droomt erbij weg en San Tanaro is er koning! Waarom? Omdat San Tanaro er souverein regeert. Met zo’n dijk van een prijs-kwaliteitverhouding, ben je in het land der onbetaalbare wijnen de uiterst betaalbare koning.
Wijnstreek Piemonte
De wijngaarden op de glooiende heuvels in Langhe behoren niet alleen tot de belangrijkste wijngaarden in het Italiaanse Piemonte, ze vormen ook een bedevaartsoord voor de liefhebber van groot Italiaans rood. Hier staan ze namelijk zij aan zij: de bijzondere inheemse druiven die Piemonte tot een wijnwalhalla maken.
Denk bijvoorbeeld aan druif Arneis, die ook wel de witte Nebbiolo of de kleine koning wordt genoemd en die heerlijke frisse en complexe witte wijnen voortbrengt. Maar hoe lekker dit wit ook is, het zijn de grote rode knapen uit dit deel van Italië – gemaakt van lokale helden – die met de eer gaan strijken. Zoals de druif Dolcetto en de Nebbiolo, de nobelste druif uit Italië die verantwoordelijk is voor beroemde wijnen als Barolo en Barbaresco.
En dan is daar natuurlijk de druif Barbera, waarvan deze volle krachtige San Tanaro Barbera d’Asti is gemaakt. De wijngaarden in Piemonte, in het noordwesten van Italië, worden aan drie kanten omringd door bergen, die de druivenstokken bescherming bieden tegen de van zee waaiende wind. Dankzij het klimaat en de specifieke bodem in dit deel van Italië, komen Piemontese druiven hier het best tot hun recht. Authentiek en overheerlijk! (Weet u trouwens dat in dit klimaat ook hazelnootbomen perfect gedijen? Het is om die reden dat ook de wieg van Nutella, de wereldberoemde hazelnotenpasta in Piemonte staat. Maar dit terzijde.)
Barbera: de parel van Piemonte
We gaven het al aan, de Barbara is zo’n typische druif uit Piemonte. Tegenwoordig ook te vinden in bijvoorbeeld Californië en Argentinië, maar nergens brengt de druif zulke mooie wijnen voort als in dit deel van Italië. Niet voor niets wordt de druif ook wel de parel van Piemonte genoemd.
Barbera komt het best tot zijn recht op de zandgronden in Asti. Wijnen uit dit gebied hebben in 2008 de DOCG-kwalificering gekregen, de hoogste in Italië. Dat betekent dat de wijnen aan een aantal regels moeten voldoen: ze moeten bestaan uit minimaal 85 procent Barbera-druiven en in het geval van een Superiore minstens twaalf maanden rijpen op eikenhout.
Deze San Tanaro Private Collection Barbera d’Asti Superiore, van honderd procent Barbera en vijftien maanden gerijpt, slaagt daarin met vlag en wimpel.