Wijnbeschrijving
W/O – Frappato 2021 Terre Siciliane IGT (Organic & Vegan)
Rode Siciliaan van topdruif frappato!
De W/O Frappato is een prachtige helder robijnrode wijn. Een elegante en fruitige Siciliaanse topper. De geur is zeer fruitig met aroma’s van klein rood fruit zoals rode bessen, rode kersen, frambozen en daarnaast bloemige tonen van viooltjes. De smaak is fris fruitig, zijdezacht en daardoor heel aangenaam. Een wijn met een lange en frisse afdronk die eindigt met een fruitige smaak.
Deze wijn is het lekkerst wanneer deze lichtgekoeld wordt gedronken.
Heerlijk bij o.a. kalkoen, risotto en pizza.
Terre Siciliane
Bodem, zon en klimaat. Het zijn dé drie succesfactoren voor het Italiaanse wijneiland Sicilië. De combinatie zorgt niet alleen voor een perfecte rijping van druiven, het maakt ook dat – met de nodige aandacht – de druiven biologisch kunnen rijpen. Zonder toepassing van chemische middelen, enkel met de kracht die de natuur geeft.
Frappato
De druif Frappato, de zeldzame schat van Sicilië, gedijt zo fantastisch! De herkomst van deze onbekende druif is een groot mysterie. Er is wetenschappelijk bewijs dat de druif familie is van de Sangiovese, maar over de geschiedenis van de Frappato is weinig bekend.
Wel bekend is dat de druif houdt van warmte en droogte, ook als het op de bodem aankomt. Maar zelfs als aan die wensen wordt voldaan, is de opbrengst minimaal. Dat is de reden dat de druif slechts in beperkte mate staat aangeplant: andere druiven leveren meer wijn, simpel.
Toch is een aantal wijnmakers loyaal aan de mooie druif met als resultaat een unieke en fruitige wijn.
Een van die gepassioneerde wijnmakers is Dino Taschetta, die de unieke wijngaard van zijn grootvader nieuw leven heeft ingeblazen.
Juwelen van druiven aan verloren gewaande wijnstokken
Begin 1968 werd Sicilië getroffen door een flinke aardbeving. De verwoesting was zo groot dat de bewoners van Poggioreale geen andere keus hadden dan hun huis en eigendommen achter te laten en verderop de heuvel opnieuw van start te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Van het oude bekende dorp was niks meer te herkennen, het was veranderd in een waar spookdorp.
Ook de wijngaarden van opa Taschetta veranderden in een spooklocatie en er restte opa niets anders dan zijn geliefde wijngaarden te verlaten.
Vijftig jaar later nam kleinzoon Dino Taschetta een kijkje in de achtergelaten wijngaarden van opa. Hij verwachtte een verloren stuk land aan te treffen, maar werd aangenaam verrast. Want de wijngaard was door de jaren dan wel verwilderd, toch hingen de wijnstokken vol druiven met een verbazingwekkende kracht en geweldige aroma’s.
Hij blies de wijngaard nieuw leven in en maakte in 2017 een waanzinnig fraaie wijn van opa’s oude druiven: de pure Tenuta Fenice Nero d’Avola. Een sensationele wijn die over de hele wereld vrienden heeft gemaakt.
Maar denk niet dat Dino achterover is gaan leunen na dit eerste grote succes. Hij begon aan een tweede uitdagend project: het creëren van een organic wijn, gemaakt van biologisch geteelde Siciliaanse druiven en gebotteld in een fles van gerecycled glas. Want compromissen sluiten? Dat doet Dino niet. Hij wil enkel het beste, voor alles en iedereen!