Wijnbeschrijving
Monbellezio – Cioccolata Appassimento 2022 Puglia ‘Collezione di Famiglia’
Onweerstaanbaar lekkere chocolade ‘Cioccolata’ vol rijkdom van de topoogst 2021!
Diep donkerrood. Vol geurige zwarte kersen, donkere pruimen, blauwe bessen, mokka en cacao. Breed en rijk van smaak vol sappig donker fruit, zoete chocolade en een vleug vanille. Roomzacht en vol met een lange finale. Verleidelijk lekkere chocolade ‘Cioccolata’ van de topoogst 2021!
Gemaakt van 20% Primitivo, 30% Negroamaro, 30% Nero di Troia en 20% Merlot druiven, 6 maanden gerijpt in eiken houten vaten.
Lekker bij o.a. stoofpotjes, wildgerechten met cranberry saus, of bij een toetje van chocola. Nu van genieten tot 2029.
Monbellezio
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Monbellezio in de Benelux, voorheen Montebello, werd er destijds een speciale Black Label Cuvée geselecteerd van de rijkste druiven van de oogst. Gemaakt volgens de tijdrovende, oeroude Appassimento methode en vernoemd naar zijn bijzondere karakter: Black Chocolate. De reacties waren lovend en inmiddels is de rode wijn uit Puglia niet meer uit assortiment weg te denken. Dit jaar onder de nieuwe naam ‘Cioccolata di Monbellezio’.
Appassimento
Wat is Appassimento eigenlijk? Dit is een speciale manier van wijnmaken waarbij de druiven pas op het allerlaatste moment worden geplukt. De handgeplukte trossen laat men vervolgens drogen in kratten die worden opgestapeld in de ‘frutaio‘. Dit is een ‘droogzolder’ met meerdere luiken in het dak, waar de wind gemakkelijk doorheen kan waaien. Wat er hier aan water uit de druiven verdampt, komt er aan concentraat van fruitsuiker en aroma’s bij.
De Italiaanse rode wijn die hiervan wordt gemaakt, rijpt vervolgens enkele maanden lang deels in eikenhouten vaten, met daarna nog een vol jaar rijping op fles.