Wijnbeschrijving
Mas de Jules (Julien Frères) – Sauvignon-Vermentino 2023 (Agriculture Biologique, Pays d'Oc)
Een frissappige kruidige bio-wijn met levendig karakter!
Blinkend lichtgoud. Verfrissend fruitig vol Jonagold-appel, gele grapefruit en een partje passievrucht. Vleugje lentebloesem en een mespuntje verse Vermentino-kruiden. Frissappige kruidige bio-wijn met levendig karakter. Erg lekker.
Gemaakt van 60% Sauvignon Blanc, 20% Vermentino en 20% Grenache Blanc druiven. Nu heerlijk tot 2026.
Lekker bij o.a. oesters, asperges, zeebaars met salsa verde, vitello tonnato, spaghetti vongole.
Biologische wijn (Agriculture Biologique)
Biologische druiven worden geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Dit wordt streng gecontroleerd. Het enige toegestane middel binnen de EU (behalve in Nederland) is kopersulfaat (‘Bordeauxse pap’), dat tegen schimmels en rot wordt ingezet. Maar alleen als dat echt noodzakelijk is voor het behoud van de oogst.
Bij duurzaam gemaakte wijnen, gebruikt de wijnboer zo min mogelijk kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Natuurlijke middelen hebben de voorkeur.
Zo worden lieveheersbeestjes bijvoorbeeld ingezet tegen luizen. De wijngaardmot wordt bestreden met ‘seksuele verwarring’: door het verspreiden van vrouwelijke hormonen kunnen de mannetjes geen vrouwtjes vinden. Daardoor komen er geen druiven-etende larven en dus ook geen schade (deze twee technieken zijn ook standaard bij biologische wijnbouw).
Extra aanplant van heggen en bomen zorgt bovendien voor een rijk leefgebied voor dieren en insecten. Hierdoor heeft zo’n wijngaard een gezonde, biodiversiteit wat goed is voor de wijnranken én natuur in de omgeving.