Wijnbeschrijving
Il Valentíano – Brunello di Montalcino 2018 ‘Campo di Marzo’
Spectaculaire, rijk gelaagde Nr. 1 Brunello van top terroir!
Diep granaatrood met mahonie rand. Gelaagd en breed uitwaaierend bouquet van kersen, framboos, truffels, wierook, rozen en cacao. Kamerbrede aanzet in de smaak met veel punch, gevolgd door massa’s zoete kersen met mon chéri bonbons, truffel en zoetkruidig eiken. Zilt-zoete, zijdezachte tannines van hoog niveau en een uitstekende fraîcheur geven lengte. Bij herproef na drie dagen volledig geopend. Spectaculaire, rijk gelaagde nummer 1 Brunello van top terroir.
Gemaakt van 100% Sangiovese Grosso druiven. Nu al heerlijk (karafferen aanbevolen), te bewaren tot 2036.
Lekker bij o.a. krachtige vleesgerechten, harde oude kaas en rijke pasta’s.
Il Valentíano ‘Campo di Marzo’
Het echtpaar Valentina en Fabiano (samen: Valentiano) runnen het kleine, relatief nieuwe wijnhuis Il Valentíano met wijngaarden hoog (400 m) op de Montalcino heuvel. Grenzend aan een fameuze buurman: de wijngaard Pieva Santa Ristituta van de legendarische Angelo Gaja.
De naam van de wijngaard ‘Campo di Marzo’ stamt al uit de vroege Middeleeuwen. (Wijn)boeren moesten in de lente of zomer ook als soldaten dienen aangezien er nog professionele legers bestonden. Aan het begin van de lente werden de krijger-boeren opgeroepen voor inspectie (“Campo di Marzo”), omdat die plaatsvond in maart.
Brunello di Montalcino
Een Brunello di Montalcino is zo’n beetje de meest klassieke wijn van heel Italië en voor 100% van Sangiovese druiven gemaakt.
Grote Brunello’s kennen naast hun rijke structuur wel degelijk een mooie zachtheid, maar daaraan gaat eerst een lange vatrijping en flesrijping vooraf. Bovendien is lang van tevoren karafferen (voor extra beluchting) een must.