Wijnbeschrijving
Château Roseraie – Saint-Émilion Grand Cru 2019 (Bordeaux)
Saint-Émilion Gand Cru vol fruit en finesse!
Intens robijnrode wijn waarin de druiven merlot en cabernet franc schitteren. Dat duo, beroemd om hun optredens op de rechteroever van Bordeaux, verwent de neus direct met de herkenbare tonen van rood fruit als rode bessen, bosbessen en morellen, prachtig omlijst met eikenhout waardoor ook tonen van vanille opstijgen uit het glas. In de mond keren het rode fruit, lekker dik en zwoel, en de houttonen terug.
Château Roseraie
Sinds 2016 waakt de familie Fanara over drie bijzondere wijndomeinen in Saint-Émilion: Château Clos des Abbesses, Château La Grande Abbesse en Château Roseraie.
Dat doen de wijnmakers uit de familie met veel aandacht voor de aanplant, het beheer van de wijngaard en de wijnbereiding. Alles om de kwaliteit en de typische kenmerken van het terroir van Saint-Émilion te vangen in de fles. Dan heeft de familie tussen de bedrijven door ook nog tijd om het kasteel te renoveren en de kelder van de laatste technische snufjes te voorzien.
Tegelijkertijd houdt de familie vast aan de tradities in Bordeaux. Dat betekent dat de druiven, die op een rijke bodem van klei, kalksteen en grind staan, duurzaam worden geteeld en met de hand geoogst. Het sap van de druiven rijpt even in traditionele betonnen kuipen, waarna het voor maar liefst veertien maanden wordt toevertrouwd aan vaten van Frans eikenhout.
Met als resultaat een heerlijk fruitige wijn, met dank aan de druif merlot, omlijst door prachtige houttonen. Een dijk van een Saint-Émilion die zijn fraaie houten wijnkist dubbel en dwars heeft verdiend.
Grootheid uit Saint-Émilion
Saint-Émilion is zonder twijfel een van de meest gerenommeerde wijnstreken ter wereld. In alle wijngaarden is Merlot de belangrijkste bewoner. De druif wordt in Saint-Émilion gemengd met Cabernet Sauvignon of, zoals in deze Château Roseraie Saint-Émilion Grand Cru, met Cabernet Franc.
Een goede Saint-Émilion kan lang worden bewaard. De houdbaarheid van deze wijn hangt af van de druif, het klimaat, de bodem en manier waarop de wijn wordt gemaakt.
Dat het daarmee in de Saint-Émilion wijnstreek wel snor zit, blijkt wel uit het feit dat op de meeste wijnen de term Grand Cru van toepassing is. Letterlijk vertaald betekent dat ‘grote oogst’, waarbij groot niet staat voor de omvang van de oogst. Grand slaat op de kwaliteit van de druiven, want die is groots.
De uitstekende druiven staan garant voor wijnen met een fluwelig karakter en een goede structuur. Wijnen die naarmate de jaren verstrijken milder worden en een fijner bouquet krijgen.