Wijnbeschrijving
Chateau Margerots – Bordeaux Supérieur 2019
Soepele, zachte Bordeaux Supérieur van topoogst!
Stevig warm donkerrood. Waaiert het glas uit met zoet zwart fruit, bosbes, nootmuskaat, viooltjes en een vleugje vanille. Sappig, zacht en mooi gerijpt van smaak vol zwarte kersen en cassis met een klassiek zilt-zoet Bordeaux karakter en een vleugje ceder. Mooie fraîcheur en prima lengte.
Gemaakt met 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc druiven. Nu heerlijk tot 2027.
Lekker op zichzelf maar ook bij o.a. gegrild vlees en belegen Gouda.
Topoogst 2019
Deze Bordeaux Supérieur is afkomstig uit de topoogst van 2019. Dat jaar was het in juni heet en droog en dat is goed voor de groei van de druiven. In augustus en september zette de hitte en droogte door, waardoor de druiven een goed rijpheid behaalden. Ook zijn er weer normale opbrengsten behaald nadat er in 2017 erg weinig opbrengsten waren. In 2019 werd er wel 468,3 miljoen liter wijn geproduceerd.
De gebruikte druivenrassen
Naast Merlot en Cabernet Sauvignon is Cabernet Franc ook een belangrijk druivenras voor de wereldberoemde Bordeaux wijnstreek en dus ook voor deze rode wijn.
Cabernet Sauvignon is een laatrijpend druivenras die de beste rijpheid ontwikkelt op kiezelhoudende bodems. Die zijn warm en houden weinig water vast. De druiven aan de trossen zijn klein en hebben een dikke schil, waardoor ze veel taninne bevatten.
Merlot rijpt beter op de koelere kalk- en kleihoudende bodems van de Rechteroever. Wijnen die meer Merlot bevatten in de blend, zijn over het algemeen zachter en rijper van smaak. Dat komt omdat deze druif zorgt voor meer souplesse en vlezigheid in de wijnen. De druif geeft lichtere en zachtere wijnen dan Cabernet Sauvignon. In een blend zorgt Cabernet Franc voor ruggengraat, finesse en frisheid.