Wijnbeschrijving
Castillo Alfonso XIII – Merlot & Syrah Rosado ‘Vino Varietal’ 2020 Vendimia Seleccionada
Verleidelijke en intens fruitige Rosado!
Fris, fruitig en levenslustig. Zo drinken wij ‘m graag. Deze intense Rosado met een fraai framboosroze kleur verwent de neus met de heerlijke geuren van frambozen, sappige bosaardbeien en een partje grapefruit. Een sterk staaltje vakmanschap van de wijnmakers van Castillo Alfonso XIII, dat ook doorklinkt in de mond.
Wie de intense smaken van het rijpe en sappige bosfruit gecombineerd met tropische nectarine éénmaal heeft geproefd, moet heel stevig in de schoenen staan wil-ie het bij één glas houden. Want zie deze verleidelijke Rosado maar eens te weerstaan!
Merlot & Syrah Rosado
Twee van oorsprong Franse rode druivenrassen in een heerlijke Spaanse rosé? Waarom niet? Oké, heel gebruikelijk is de combinatie van Merlot en Syrah in een rosé wijn, of rosado zoals de Spanjaarden de fonkelende roze wijn noemen, niet. Maar wel héél fris, fruitig en bijzonder smaakvol.
De druif Syrah komen we al langer tegen in de zomerse dorstlesser. De druif is verantwoordelijk voor het verleidelijke en sappige bosfruit dat duidelijk is te bespeuren in deze Castillo Alfonso XIII. Vaste partners in crime zijn bijvoorbeeld Grenache en Cinsault.
In deze Rosado flirt de druif, die dol is op een warm en droog klimaat en solo behoorlijk donkere wijnen voortbrengt, met Merlot. Deze laatste gooit zijn kenmerkende tonen van frambozen en bessen in de strijd. Daarmee zijn de verleidelijke geuren en smaken van deze Rosado verklaard.
Maar hoe creëren wijnmakers zo’n prachtige framboosroze wijn van twee blauwe druiven? Dat zit ‘m in het vakmanschap en het fingerspitzengevoel van de wijnmakers. Het zijn namelijk de schillen van blauwe druiven die kleur aan een wijn geven. Hoe langer de schillen en het sap contact met elkaar hebben, hoe donkerder de wijn, hoe korter, hoe lichter.
De kunst bij het maken van een rosé of een rosado is de schil pas te verwijderen als die de perfecte hoeveelheid aroma’s af te geven en tegelijkertijd op een fraaie roze uit te komen. Die fijne kneepjes van het vak hebben de wijnmakers van Castillo Alfonso XIII perfect onder de knie!
Wijnrevolutie in Castilla-La Mancha
Op de hoogvlakten van het Spaanse Castilla-La Mancha heeft zich een ware wijnrevolutie afgespeeld. Het gebied, met de karakteristieke witgepleisterde windmolens en wijngaarden zo ver het oog rijkt, werd ook wel de wijnschuur van Spanje genoemd.
De grond is eenvoudig te bewerken en het klimaat zorgt voor goede condities in de wijngaarden. Zonder al te veel moeite konden wijnboeren hun bulkwijnen op de markt brengen, waarvan vooral de witte varianten gretig aftrek vonden in Noord-Europa. Die bloeiende export zorgde voor een ommekeer. De winst die met de goedkope wijn werd gemaakt, stelde een aantal bodega’s in staat te investeren in moderne apparatuur en technieken. Daarmee brak een nieuw tijdperk aan voor Castilla-La Mancha, waar wel degelijk kwalitatief hoogstaande wijnen worden gemaakt.