Wijnbeschrijving
Baron de Santuy Ribera del Duero Reserva
Voor een 21 jaar oude wijn nog zeer krachtig en vitaal! Prachtig ontwikkeld bouquet vol zwoel donker bosfruit, ceder, mokka, chocolade, truffel en zoete specerijen. Rijk genuanceerd, krachtig en zacht van smaak. Diepromig vol kersen, vanille, sigaar en cacao.
Indrukwekkend complexe, prachtig uitgerijpte 21 jaar oude Reserva met eindeloos lange afdronk.
Dertig maanden gerijpt op vaten van Frans en Amerikaans eikenhout + 18 jaar kelderrijping.
Nu prachtig op dronk. Lekker bij lamsbout uit de oven, fazant met cantharellen en hertenbiefstuk met truffel. Met voldoende reserve voor nog eens 8 à 10 jaar.
Ribera del Duero
De geschiedenis van de wijnstreek Ribera del Duero is nog geen 40 jaar oud, maar heeft zijn plek in de wijnwereld al helemaal veroverd. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘oever van de Duero’. Tot voor kort mocht er enkel Spaanse rode wijn en rosé in D.O. Ribera del Duero worden gemaakt, maar sinds eind 2019 is ook witte wijn van de Albillo Mayor druif toegestaan. Desalniettemin zal rode wijn hier voorlopig zeker de dienst blijven uitmaken.
De wijngaarden staan op 750 tot 1.000 meter boven de zeespiegel aangeplant. Deze hoogte en het feit dat koele nachten en warme temperaturen elkaar afwisselen, zorgt ervoor dat de druiven voldoende zuren en aroma’s opbouwen. Regionaal wordt de druif Tinta del País genoemd of Tino Fino, maar we kennen hem onder de naam Tempranillo.
Een Reserva uit Ribera del Duero moet een minimale kelderrijping van 36 maanden hebben ondergaan, waarvan 12 maanden op eiken vaten en 24 maanden op fles. En daar dankt de rode wijn uit zijn stevige, geconcentreerde en krachtige smaak aan. Zelfs nog een slagje steviger dan een rode Rioja. Een rode wijn uit Ribera del Duero is ook te herkennen aan zijn aroma’s van zwart fruit en aardse tonen.