Wijnbeschrijving
Acquabona – Elba Rosso ‘Le Cote’ 2021
Complexe klasse Sangiovese van bijzonder terroir!
Stevig donkerrood met diepe kern. Verleidelijk en expressief bouquet van bosbes, framboos, wilde bloemen, Italiaanse kruiden en nobel eikenhout. Krachtig en breed vol bosbessen, rode kersen en framboos tegen een ziltig-hartige achtergrond met een mooie ‘eiland’ fraîcheur. Daarnaast fijne, zijdezachte, zilt-zoete tannines met een vleugje nootmuskaat en rokerig eiken in de finale. Complexe klasse Sangiovese van bijzonder terroir.
Gemaakt van 100% Sangiovese. Nu al heerlijk, bewaren tot 2028.
Lekker bij o.a. charcuterie, pasta met een rijke tomatensaus en aubergine moussaka.
Elba Rosso
Ook het eilandje Elba, deels bekend door Napoleon die daar lange tijd gevangen zat, hoort bij Toscane.
Het is één van de vele DOC’s die Italië kent. Hoewel de oprichting van de DOC uit 1967 stamt, is de wijnbouw is daar al eeuwenoud, zelfs enkele honderden jaren voor Christus werd er al wijn gemaakt.
Het eiland kent een brede verscheidenheid aan bodems en de wijngaarden zijn goed gepositioneerd ten opzichte van de felle zon. Vanwege de vele hoogtes in Elba zijn terrasvormige wijngaarden zeker geen uitzondering.
Acquabona
De Acquabona boerderij dateert uit de eerste decennia van de 18e eeuw. De naam werd afgeleid van de aanwezigheid van een zoetwaterbron, een kostbaar bezit voor de eilandbewoners. Het bedrijf ligt halverwege tussen Portoferraio en Porto Azzurro, en loopt langzaam af van de oostelijke helling van Monte Orello naar de Golf van Portoferraio.
Het wijnhuis Acquabona werd eind jaren 50 geboren. Wijnbouw ging gepaard met de teelt van granen en voer voor veeteelt, later verlaten ten gunste van gespecialiseerde wijnbouw.
In de jaren 80 werd het bedrijf opnieuw gelanceerd onder leiding van drie agronomen, die nieuwe criteria toepasten voor de teelt van wijngaarden en voor het produceren van wijn.
De huidige filosofie is gericht op een zo natuurlijk mogelijke landbouw, met veel aandacht voor de bescherming van het milieu, alsook voor de typischheid en echtheid van de wijn.
De Acquabona boerderij omvat meer dan 16 hectare wijngaarden en is één van de belangrijkste wijnmakerijen op het eiland Elba.
Sangiovese of Sangioveto
Op het eiland Elba heeft de Sangiovese druif de benaming Sangioveto (één van vele lokale naamvariaties) en is het een belangrijke druif voor de rode wijnen die er vandaan komen. Een Elba Rosso moet namelijk minimaal voor 60% uit Sangioveto bestaan.
Al lang staat Elba op onze verlanglijst omdat de stijl er verrassend elegant is: “ziltige, hartige eiland-fraîcheur” volgens één proefpanellid. Helaas worden bijna alle wijnen lokaal geconsumeerd door de kleinschalige wijnbouw. Toch wisten we dit jaar een prachtig exemplaar te bemachtigen.