Wijnbeschrijving
P. Louis Martin – Champagne Grand Cru Extra Brut ‘Bouzy’
Rijke, klassieke Grand Cru Champagne – Ideaal als feestelijk aperitief!
Blinkend lichtgoud met delicate mousse. Aantrekkelijke, klassieke Grand Cru neus met zoet citrusfruit, brioche en geroosterd brood. Levendig en rijk geconcentreerd van smaak met Jonagold appel, gele pompelmoes, geroosterd brood, vers gebrande hazelnoot en een lang aanhoudende finale. Rijke, klassieke Grand Cru Champagne. Afkomstig van Grand Cru wijngaarden in de gemeente Bouzy.
Gemaakt van 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. 12% alc. Dosage 5 g/l.
Ideaal als feestelijk aperitief, bij o.a. zeevruchten en verse toast met roomboter en gerookte zalm. Nu van genieten tot 2030.
Champagne
Champagne is wereldwijd de meest bekende mousserende wijn. Deze wijn komt uit de regio Champagne in het noorden van Frankrijk met meer dan 33.000 hectare aan wijngaarden. Hier heerst een koel klimaat en zijn er veel kalkhoudende bodems. Hierdoor worden het water en de warmte goed gereguleerd.
Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay zijn hier veelvoorkomende druiven om zeer kwalitatieve Champagne-wijnen te maken. De hoge zuurgraad en smaken van citrusfruit, biscuit en toast zijn kenmerkende smaken voor deze mousserende wijnen.
Méthode traditionelle
Champagne wordt volgens de ‘méthode traditionelle’ gemaakt, waarbij er een tweede gisting op fles plaatsvindt. De flessen worden zacht geschud en steeds rechtop gezet. Hierdoor glijden de gistcellen naar de hals van de fles.
Vervolgens wordt de flessenhals ondergedompeld in een ijskoude vloeistof, waardoor de wijn een ijsblok wordt. Het gas kan dan ontsnappen en het blok met bezinksel wordt uit de fles geduwd.
Tot slot wordt de fles bijgevuld met een mengsel van Champagne en rietsuiker. Dit bepaalt voor een belangrijk deel het rijke karakter van de wijn.