Wijnbeschrijving
Montasolo – Prosecco Treviso (Vino Frizzante)
Fris en kruidig!
Aantrekkelijke licht mousserende witte wijn. Licht geel van kleur met een fijne mousse. Uitbundige frisse en fruitige geur met hinten van vers geplukte bloemen. Verrassende droge smaak met indrukken van amandelen. Lange, frisse en kruidige afdronk met een heel klein aangenaam zoetje.
Prosecco, een Noord-Italiaanse aperitiefwijn
Prosecco is een mousserende wijn afkomstig van de uitlopers van de Alpen ten noorden van Venezia. De Italianen beschouwen het al jaren als de ultieme terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak.
Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo’n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia. Al eeuwenlang werd hier stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant.
Prosecco is eigenlijk een DOC (Denominazione di Origine Controllata, dit is een gecontroleerde herkomstbenaming) zoals de Franse Champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regione Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels.
Vino Frizzante
Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals de spumante, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper.