Wijnbeschrijving
Don Bertran – Cava Brut Reserva
Prachtig crispy glas met body en lengte!
- Kristalhelder blinkend fris lichtgeel van kleur met lang aanhoudende mousse van fijne speldenknop belletjes.
- Frisse geur met knisperend wit fruit, citrus en biscuit.
- Bruisend en crisp van smaak met frisse nuances van limoen en krijt.
- Met een lange frisdroge finale.
- Krokant fris en bruisend zuiver.
Prachtig knapperig glas Cava Brut Reserva met body en lengte, samengesteld uit 30% Xarel-lo, 30% Macabeo, 20% Parellada en 20% Chardonnay. De cava werd net als Reserva 18 tot 24 maanden gelagerd in fles en gebotteld op een zware Champagne fles.
“Estate grown from winegrowers since 1862” staat er op het label.
Lekker bij o.a. gerookte zalm op toast en schelpdieren. Nu van genieten tot 2021.
Cava
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die ook wel eens de Spaanse Champagne wordt genoemd. Net zoals Champagne wordt deze wijn via de ‘método tradicional’ gemaakt, ook wel bekend als ‘méthode traditionelle’. Bij deze klassieke methode heeft er nog een tweede gisting op fles plaatsgevonden. Cava is tegelijk ook een kwaliteitsaanduiding.
Door het warme Middellandse Zee klimaat smaakt Cava heel anders dan Champagne. Cava is soepeler van smaak en heeft een minder aanwezig zuurtje. Ook zijn de smaken van toast en biscuit wat minder aanwezig.
Deze Spaanse wijn wordt meestal gemaakt van lokale druivenrassen Xarel-lo (zuur), Macabeo (bloemig aroma), Parellada (citrusfruit) en soms ook Chardonnay. Deze druiven worden voornamelijk verbouwd in de wijnregio Penedès in Spanje, ten zuidwesten van Barcelona. Deze regio telt ruim 32.000 hectare aan wijngaarden.
Er zijn drie kwaliteitsniveaus voor Cava te onderscheiden:
- een ‘standaard’ Cava heeft negen maanden op fles gerijpt
- een Reserva minimaal 15 maanden
- een Gran Reserva minimaal 30 maanden