Wijnbeschrijving
Château Haut-Bergeron – Sauternes 2018 (37,5 cl)
Enorm breed en rijk van smaak!
Rijk vol goudgeel. Weelderig en verleidelijk van geur met honing, abrikozen en een vleugje pourriture noble. Enorm breed, rijk en complex van smaak, extravagante nectar vol bloemenhoning, kweepeer, ananas, toast en vanille met ragfijne zuren en een aantrekkelijke hint van botrytis in de afdronk. Hoog smaakextract met fenomenale lengte. 18 maanden gerijpt op 50% nieuwe eiken vaten.
Gemaakt van 85% Sémillon en 15% Sauvignon Blanc druiven.
Lekker bij o.a. tarte tatin, lemon curd taart, blauwe kaas en foie gras. Nu heerlijk, drinken tot 2036.
Château Haut-Bergeron
Inmiddels is de 9e generatie aan het roer van Château Haut-Bergeron, dat sinds 1820 door dezelfde familie geleid wordt. Het château bezit wijngaarden in de gemeente Preignac binnen de beste terroirs van de appellatie, Bommes en Sauternes. Een gedeelte van hun wijngaarden ligt zelfs naast die van Château d’Yquem en Château Climens.
Sauternes
Hoe komt deze dessertwijn eigenlijk aan zijn bijzondere smaak? Edele rotting of pourriture noble zoals de Fransen het ook wel noemen is een proces waarin schimmel de schil van druiven aantast. Het gaat om de specifieke grijze schimmel Botrytis cinerea die ontstaat door het samenvloeien van de koude Ciron rivier en het warme water van de Gironne. Hierdoor ontstaan klamme nevels: ideaal voor de ontwikkeling van de schimmel. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht, zodat er geconcentreerd en extreem zoet sap overblijft.
De productie van dit soort wijnen is een risicovolle en arbeidsintensieve onderneming. Door de zorgvuldige oogst en de lage opbrengst aan Sémillon en Sauvignon Blanc druiven per hectare zijn deze witte Bordeaux wijnen dan ook kostbaar.
De pourriture noble is een natuurlijk verschijnsel, waar men weinig invloed op heeft. Als de natuurlijke omstandigheden niet ideaal zijn, is de invloed van de botrytisschimmel dan ook minder groot. Deze edele rotting is echter wel een voorwaarde om onder de appellations van Sauternes te mogen produceren.