Wijnbeschrijving
Capo Zafferano (CZ) – Sedici (Rosso), Vino d’Italia
Appassimento van de mooiste druiven!
Diep donkerrood. Intens fruitig bouquet vol weelderige bessen, zoet kersenfruit, mokka en Italiaanse kruiden. Intens rijk en mondvullend van smaak met fluweelzachte elegantie. Vol sappige kersen, cassis, vijgen en mokka. Intense Appassimento vol rijk kersenfruit.
Nog rijker dan zijn broertje Capo Zafferano Appassimento. Nu al heerlijk tot 2028.
Gemaakt van de mooiste Negroamaro, Merlot en Primitivo druiven (gelijke delen) van drie recente topjaren. Men laat de volrijpe druiven nog een aantal dagen extra aan de wijnstok rijpen, wat zorgt voor extra structuur en rijkdom.
Past perfect bij o.a. rijke vleesgerechten, stoofschotels, gevulde aubergine en rijpe kazen.
Appassimento methode
Appassimento is een bijzondere methode voor het maken van wijn waarbij druiven pas worden geoogst op het allerlaatste moment. De met de hand geplukte druiventrossen worden vervolgens te drogen gelegd in speciale kratten, die worden gestapeld in een ruimte genaamd een ‘frutaio’. Deze frutaio is eigenlijk een droogzolder met meerdere luiken in het dak, zodat de wind vrij door kan waaien.
Tijdens dit droogproces verdampt het water uit de druiven, wat leidt tot een concentratie van fruitsuikers en aroma’s.
Capo Zafferano
Progetti Agricoli is een wijnproducent gevestigd in Italië. In 2022 verkochten zij meer dan 5 miljoen wijnflessen. Een van de merken van het bedrijf is Capo Zafferano of afgekort CZ.
Hoe is deze wijn geproduceerd?
De druiven blijven enkele dagen extra aan de wijnstokken hangen. Tijdens dit overrijpingsproces neemt de concentratie van extracten en suikers toe om een wijn te creëren met een geweldige structuur, kleur en een hoger alcoholgehalte.
Eenmaal geoogst en geplet, ondergaat het sap een maceratie bij een gecontroleerde temperatuur gedurende 15-20 dagen om alle waardevolle stoffen uit de druiven te extraheren.
Maceratie is een belangrijk proces in de wijnproductie waarbij de geplette druiven (ook wel de “most” genoemd) in contact worden gehouden met de schillen, pitten en soms zelfs de stelen van de druiven.
De alcoholische en malolactische fermentaties vinden plaats bij een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 25°C.