Wijnbeschrijving
Rupenera – Nero d’Avola Appassimento 2022 Sicilia DOC
Zijdezachte, rijk gelaagde Appassimento!
Stevig donker purperrood. Gul, zwoel, zijdezacht en rijk gelaagd, een smaakexplosie van bosbessen, kersen, blauwe pruimen en cassis met vanille en melkchocolade. Zijdezachte, rijk gelaagde Nero d’Avola Appassimento.
Siciliaanse specialiteit gemaakt in de stijl van Amarone. Maar dan zachter.
Gemaakt van 100% Nero d'Avola druiven, aan de wijnstokken gedroogd voor extra rijkdom. Deels gerijpt in eiken vaten. Nu heerlijk tot 2027.
Lekker ‘op zichzelf’ en pas goed bij o.a. pasta al ragù, aubergine Parmigiana, pizza en geroosterde pompoen.
Nero d’Avola
De blauwe druif Nero d'Avola zorgt voor de bekendste wijnen van het Italiaanse eiland Sicilië.
Deze inheemse druif wordt bijna alleen maar op Sicilië verbouwd en brengt fruitige en zachte rode wijnen voort.
Rode Italiaanse wijnen gemaakt van d'Avola zijn te herkennen aan de stevige body, de smaak van donkere kersen en subtiele peperachtige tonen. Wanneer de rode wijnen op hout ontwikkelen, krijgen ze meer complexiteit en smaken van koffie en tabak.
Appassimento
Appassimento is een speciale manier van wijnmaken waarbij de druiven pas op het allerlaatste moment worden geplukt.
De handgeplukte Nero d'Avola druiven worden vervolgens gedroogd in kratten die worden opgestapeld in de ‘frutaio’. Dat is een droogzolder met meerdere luiken in het dak waar de wind gemakkelijk doorheen kan waaien. Wat er hier aan water uit de druiven verdampt, komt er aan concentraat van fruitsuiker en aroma’s bij.
Hierna rijpt de wijn enkele maanden lang in deels eikenhouten vaten én nog een jaar lang op fles.