Wijnbeschrijving
Rosatti – Primitivo 2020 Puglia Italia (Gold)
Heerlijk bij gegrild vlees!
Stevig vitaal rood/zwart. Rijke geur van zwarte kersen en bessen met Italiaanse kruiden en een vleug vanille. Sappig, rond en breed van smaak vol zoete donkere kersen, bosbes en blauwe pruimen met subtiel getoast eiken. Goed geconcentreerd met kracht, grip en frisheid. Meest geconcentreerde Rosatti Primitivo in jaren. Gemaakt van de beste vaten dit topjaar.
Gemaakt van 100% Primitivo druiven.
Lekker bij o.a. gegrild vlees, stoofschotels en belegen kazen.
Puglia Italia (Gold)
De wijnstreek Puglia, gelegen in de hak van de laars van Italië, wordt de laatste jaren als de rijzende ster van de Italiaanse wijngebieden gezien.
Vooral druiven als Primitivo en Negroamaro komen hier perfect tot hun recht.
De wijnbouw in Puglia, oftewel de ‘kelder van Italië’, bestaat al sinds 300 jaar voor Christus. Lange tijd echter konden de Italianen niet profiteren van hun wijnbouwkennis: door de armoede in het zuiden van Italië trokken veel mensen naar het noorden waar veel meer welvaart was. In het zuiden hadden de mensen niet de mogelijkheid om zelf de druiven te verwerken tot wijn. De druiven werden verkocht daarom aan Frankrijk, Duitsland en Noord-Italië om de wijn in die landen in "magere wijnjaren" aan te sterken. Door het warme klimaat in Puglia hadden de druiven namelijk een hoog suikergehalte en dus een hoger alcoholpercentage.
In de laatste tien jaar zijn enkele wijnbouwers uit het zonovergoten Puglia aan de slag gegaan om de volledige vinificatie zelf uit te voeren, inclusief het bottelen. Hoewel de nadruk eerst nog vooral lag op mengwijn, is die steeds meer op Italiaanse rode wijn van autochtone druivensoorten gaan liggen. Inmiddels is het aantal hectare wijnbouw in Puglia ruim boven de 125.000.
Het gebied heeft naar zeggen inmiddels de dichtste concentratie aan wijnstokken ter wereld en verreweg de grootste wijnproductie van alle Italiaanse regio’s. Het grote voordeel van Puglia is dat het gebied veel vlakker is in vergelijking met andere delen in Italië en dus het werk in de wijngaard een stuk makkelijker is.