Wijnbeschrijving
Solo Arte – Appassimento 2021 Passito
Rijke, levendige Appassimento met 96/99 punten en met een satijnzacht karakter!
Vitaal warm donkerrood. Aantrekkelijk fruitrijk van geur van zoet donker bosfruit met vanille, leer en een impressie van rozen. Levendig en rijk van smaak vol sappige bosbessen, zwarte kersen en zoete blauwe pruimen met een satijnzacht karakter en uitstekende balans. Rijke, levendige Appassimento vol sappig friszoet bosfruit.
Gemaakt van Merlot, Syrah en Nero d'Avola druiven, 6 maanden gerijpt in Franse eiken vaten. Nu van genieten tot 2027.
Lekker bij o.a. gevulde aubergine, boeuf bourguignon en pasta’s met rijke sauzen.
Wijngebied Sicilië
Al zeker 2500 jaar lang is Sicilië een belangrijk én ideaal wijngebied. Dat is grotendeels te danken aan de felle zon, de gematigde regenval en de vulkanische en dus vruchtbare bodems.
Waar Siciliaanse wijn tot een paar decennia geleden altijd meteen werd gelinkt aan zoete Muscats en Marsala, heeft er inmiddels wel degelijk een kanteling plaatsgevonden. Het draait hier tegenwoordig om eigentijdse wijnen, zowel rood als wit.
Men maakt op Sicilië veel gebruik van inheemse druivenrassen, waaronder Nero d'Avola. Maar ook Franse druivenrassen zoals Merlot en Syrah zijn zeker geen uitzondering.
Wat is Appassimento?
Deze Solo Arte wordt gemaakt volgens de Appassimento methode, die ook voor de beroemde Amarone wijnen wordt toegepast.
Het gaat hier om laat geplukte (dus extra rijpe) druiven die daarna ook nog eens eerst worden gedroogd in bijvoorbeeld grote schuren of droogzolders. De wind heeft hierdoor vrij spel en zorgt ervoor dat het water uit de druiven verdampt. Hierdoor neemt het concentraat van fruitsuikers en aroma’s enorm toe.
Een rijping van enkele maanden in eiken vaten én in de fles volgt en het resultaat is een bijzonder smaakvolle en rijke Italiaanse rode wijn.