Wijnbeschrijving
Santa Loreto (SL) – ‘Reserva’ Cabernet Sauvignon 2017 (Valle Central – Chile)
Complexe kanjer van prijswinnend wijnhuis in Chili!
Intens robijnrode wijn die twaalf maanden mocht rijpen in traditionele barriques: het eikenhouten vat dat we kennen uit de wijnkelders in Bordeaux. De binnenkant van dit vat wordt boven een vuur gebrand en dat geeft waanzinnig mooie geuren en smaken aan de wijn. In het glas onthult deze Chileense topwijn de prachtige tonen van cassis, zwarte kersen, hazelnoten en donkere chocolade. Complexe kanjer, krachtig en geconcentreerd. Met rijpe en zijdezachte tannines.
Dat alles maakt deze Reserva tot de perfecte en allround eetwijn, van biefstuk tot pizza met salami, die ook als solospeler op de bank onweerstaanbaar is!
Central Valley in Chili
De wijngaarden van Viña de Aguirre bevinden zich in Villa Alegre in Central Valley, op bijna driehonderd kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago.
Central Valley is de belangrijkste wijnregio van Chili en is opgedeeld in vier subgebieden, waar Maule Valley er een van is. Hier, in Maule Valley, begon de Chileense wijngeschiedenis die teruggaat naar de Spaanse kolonisatie. Lange tijd was Maule Valley zelfs het meest succesvolle wijngebied van Chili, tot kwantiteit het hier opeens won van kwaliteit. Aan het eind van de vorige eeuw keerde dat tij. Wijnmakers voerden broodnodige veranderingen door in de kelders en op het land, waar internationale druivenrassen als Cabernet Sauvignon en Carmenère steeds meer ruimte innamen.
Die druivenrassen zijn helemaal in hun nopjes met het klimaat in dit deel van Chili. Onder bescherming van het Andesgebergte is het er zelden extreem warm of koud, terwijl er toch een flink verschil is tussen de temperatuur overdag en ’s nachts. Hierdoor rijpen de druiven lang en optimaal en krijgen ze alle tijd prachtige aroma’s te ontwikkelen. Daarenboven profiteren de druiven ook nog eens van de rivier Maule die de wijngaarden voorzien van diverse grondsoorten: van graniet en rode klei tot leem en grind.
Viña de Aguirre – Meest bekroonde wijnmakerij van Chili
Jaren geleden verloor de Franse landbouwkundige Pedro Etcheberry zijn hart aan Chili en de wijnen die worden gemaakt. In 1955 legde hij de basis voor wat zou uitgroeien tot een familiebedrijf, toen hij een wijngaard opzette in Colchague Valley. Pedro droeg de wijngaard over aan zijn dochter Ana María Etcheberry en haar echtgenoot Pedro Félix de Aguirre. Het echtpaar voerde moderniseringen door en wist in 1973 de hand te leggen op wijngaarden in Maule Valley. Hier werden aan het eind van de vorige eeuw wijnstokken van Franse origine aangeplant als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay.
Die veranderingen werden beloond. De creaties van het wijnhuis vielen, nationaal en internationaal, zo vaak in de prijzen, dat het wijnhuis in 2011 is uitgeroepen tot ‘Meest Bekroonde Chileense Wijnmakerij’. Ook de gerenommeerde Amerikaanse wijnjournalist James Suckling viel als een blok voor het lekkers uit de kelder van Viña de Aguirre. In 2018 maakte hij voor het eerst kennis met de verschillende wijnen van dit wijnhuis en beloonde ze állemaal met topscores oplopend van 92 tot maar liefst 95 punten!