Wijnbeschrijving
San Silvano – Sangiovese Puglia IGT 2022
Sappige en fluweelzachte Sangiovese!
Robijnrode wijn met een violetkleurige rand en een delicate neus van kersen, kenmerkend voor de Sangiovesedruif, en viooltjes. Licht kruidig in de neus en in de mond, waar rood fruit als kersen opnieuw de boventoon voert, subtiel aangevuld met een vleugje leer.
Heerlijk sappig, fruitig en fluweelzacht van smaak. In de afdronk roert de Sangiovesedruif zich nog een keer en zorgt voor dat kenmerkende bittertje dat lekker lang aanhoudt.
Ideaal in combinatie met o.a. gegrild vlees, pasta arrabiata, lasagne met tomatensaus, risotto en pizza.
Saniovese druif
De wieg van Sangiovese druif staat in Toscane. Daar staat de fruitige druif aan de basis van grote wijnen als Chianti, Brunello di Montalcino en Rosso di Montepulciano.
Door de jaren heen heeft de druif zijn weg gevonden door heel Italië en is het niet alleen een van de oudste, maar ook een van de meest verspreide Italiaanse wijnstokken. Zo vinden we de wijnstokken in Le Marche, Umbrië, Lazio, Campania en in Puglia en op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië. Ook internationaal worden er steeds mooiere resultaten behaald met Sangiovese, onder andere in Californië en Australië.
Letterlijk vertaald betekent Sangiovese ‘bloed van Jupiter’, verwijzend naar de Romeinse oppergod. De druif heeft daarmee wat te bewijzen en met de juiste behandeling lukt dat op grandioze wijze! Dat is te proeven in deze San Silvano Sangiovese van het wijnhuis Castellani met wijngaarden in Puglia.
Wijnstreek Puglia
De zogenaamde hak van de Italiaanse laars is vruchtbaar en warm, terwijl een briesje vanaf zee zorgt voor verkoeling. Een uitstekend klimaat voor de blauwe druif, die in deze prachtwijn wordt bijgestaan door de van oorsprong Franse Bordeauxdruif Merlot en de Lambruscodruif.
San Silvano van wijnhuis Castellani
Het Italiaanse wijnhuis Castellani is opgericht aan het eind van de negentiende eeuw. Voor die tijd maakte de familie al wijnen, die voornamelijk voor eigen consumptie waren bestemd. Gasten van de familie waren zo onder de indruk van de huisgemaakte wijnen, dat Alfred Castellani op het lumineuze idee kwam de eigen wijnen te bottelen. Met hulp van zijn zonen Duilio en Mario bracht hij de wijn, toen nog in de typische met stro bedekte kolven, tot in de verre omgeving aan de man. Met succes!
Dankzij die stap van Alfred Castellani geniet het wijnhuis tegenwoordig internationale faam en worden er nog altijd, onder de bevlogen leiding van de familie Castellani, heerlijke en typisch Italiaanse wijnen gemaakt. Deze San Silvano Sangiovese toont dat op grandioze wijze aan.