Wijnbeschrijving
San Luccardi – Montepulciano d’Abruzzo DOC ‘Oak Aged’ 2019
Een verleidelijke Montepulciano!
Fonkelende paarsode wijn die de neus verwent met de uitbundige aroma’s van rood fruit en rijpe kersen, zo kenmerkend voor de druif Montepulciano. Een maand rijping op eiken voegt daar kruidige en rokerige houttonen aan toe. Zachte tannines zorgen voor een zijdezacht mondgevoel terwijl kruidnagel, cederhout en laurier de wijn kracht geven. In de mond uiteraard ook weer volop kersen, rijkelijk overgoten met pure chocolade. Verleidelijke en mollige Italiaanse fruitbom met een fraaie afdronk die lang nagalmt.
Abruzzo
Ten oosten van Rome – in de kuit van de Italiaanse laars zeg maar – ligt de regio Abruzzo. Ruw, wonderschoon en dunbevolkt. Met vier nationale parken, enkele pittoreske bergdorpjes en volop wijngaarden. Ooit rijpten hier druiven die werden gebruikt in bulkwijnen, tegenwoordig staat Abruzzo synoniem aan kwaliteit. Het gebied heeft zichzelf weer helemaal op de kaart gezet met de witte wijn Trebbiano en de rode Montepulciano d’Abruzzo.
Montepulciano d’Abruzzo
Montepulciano d’Abruzzo komt, grofweg, in twee varianten uit de kelder: “krachtig en vol” én “fruitig en zijdezacht”. In die laatste categorie valt deze San Luccardi Montepulciano d’Abruzzo, een heerlijke wijn bomvol rood fruit als sappige kersen. De druiven hadden het geluk te mogen rijpen op de glooiende, uit kalksteen opgebouwde uitlopers van de Apennijnen. Hier heerst een uniek microklimaat: een stevig bries die voor een goede ventilatie in de wijngaarden zorgt, terwijl de zon lekker op de schil brandt, en grote verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts.
De Montepulciano druif, die overal in Italië is te vinden, is er helemaal in zijn nopjes. Nergens in het bijzondere wijnland levert de druif zulke fraaie resultaten als hier aan de Adriatische kust. De druif beloont dat met een fijn geconcentreerd zoetje, dat in deze San Luccardi perfect in evenwicht is met de frisse fruitzuren en fraaie houttonen.
Over waar Montepulciano zich van zijn beste kant laten, hebben we ’t gehad: in Abruzzo. Maar waar komt-ie vandaan? Hoogstwaarschijnlijk staat z’n wieg in het gelijknamige Toscaanse stadje Montepulciano waar de bekende wijn Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. Niet van de druif Montepulciano, maar van Sangiovese. Die ook verantwoordelijk is voor de grote wijn Brunello.
Verwarrend? Een beetje. Gelukkig is dat vrij eenvoudig opgelost met de aanduiding d’Abruzzo, die je tegenkomt in de naam van de wijn en soms in de aanduiding van de druif. Vandaar San Luccardi Montepulciano d’Abruzzo dus.