Wijnbeschrijving
Revenant – ‘Wild Ferment’ 2021 Chardonnay (Coastal Region South Africa)
Loepzuivere, puur op fruit gemaakte Chardonnay in de stijl van Macon!
Fonkelende lichtgele wijn met de frisse en elegante aroma’s die we kennen van Chablis. Denk aan de frisse tonen van citrus en ananas, omlijst door een delicate hint peren en bloemen en natuurlijk volop mineraliteit. Al dat fraais keert terug in de mond, waarin deze Revenant Chardonnay een mooie complexiteit toont en er een klein vetje doorklinkt in de fraaie en volop aanwezige zuren. Zo lekker fris en in balans, dat-ie net als een Chablis geen houtrijping nodig heeft. En dat maakt deze Chardonnay, net als zijn Franse collega, de perfecte wijn bij alles dat uit zee komt.
Chardonnay
De Chardonnay druif wordt ook wel de kameleon onder de druiven genoemd. Het is een druif met vele gezichten, die een breed scala aan wijnen voortbrengt afhankelijk van het terroir waarin de stok staat. In een volle en boterige, houtgedreven stijl uit de Nieuwe Wereld tot een elegante, frisse en mineralige Chablis uit Frankrijk.
Hoewel ook het wijnhuis False Bay Vineyards tot de Nieuwe Wereld behoort, kiest wijnmaakster Nadia Langenegger juist voor die elegante Chablis-stijl. Ze wordt daarbij geholpen door het koele klimaat op de hellingen van de Groenberg met een bodem van graniet en leisteen.
Dat eerste is miljoenen jaren geleden ontstaan door gestold magma waarin mineralen kristallen hebben gevormd. Ook leisteen is miljoenen jaren geleden ontstaan, nadat kleine kleideeltjes zijn afgezet op wat ooit de bodem van een zee was. Na het droogvallen van zo’n zee versteende de kleilaag, soms wel tot 5000 meter dik, en veranderde in schalie en leisteen. Laat beide gesteenten nu juist aanwezig zijn in de hellingen van de Groenberg.
Water is amper voorhanden in die bodems. Verwacht daarom joekels van druiven die bijna uit elkaar spatten van het sap. Het tegenovergestelde is waar: de druiven blijven klein en juist daarom zijn ze bijzonder aromatisch met waanzinnig mooie zuren en dat staat weer garant voor bijzonder verfijnde wijnen à la Chablis.
De klasse van Zuid-Afrika
Om de klasse van deze Revenant Wild Ferment Chardonnay WO uit de Coastal Region van Zuid-Afrika aan te tonen, gaan we opnieuw terug in de tijd. Naar 1659 om precies te zijn, toen er onder aanvoering van Jan van Riebeeck voor het eerst wijn is gemaakt van druiven afkomstig van de wijnstokken die hij een paar jaar eerder in de Westkaap plantte.
Enthousiasme was er volop, aan kennis ontbrak het de koopman in dienst van de VOC. Riebeecks opvolger, de botanicus en groot wijnliefhebber Simon van de Stel, maakte dat goed. Bovendien brachten Franse Hugenoten hun wijnkennis mee naar de Kaap. Aangemoedigd door Van de Stel, werden volop wijngaarden aangeplant. Ook omdat de wijn een welkome aanvulling was op het slecht houdbare drinkwater aan boord van de schepen die de Zuid-Afrikaanse haven verlieten.
De Kaapwijnen floreerden, tot aan het eind van de negentiende eeuw de druifluis alle wijnstokken verwoestte. Wijnmakers krabbelden weer op, zij het iets te fanatiek. Er was meer oog voor kwantiteit dan kwaliteit. Met de oprichting van de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging werd die overproductie een halt toegeroepen en kreeg men weer oog voor kwaliteit. Er was weer meer internationale aandacht voor wijnen uit Zuid-Afrika en nadat er eind vorige eeuw een einde kwam aan de apartheid, was de weg vrij om te investeren in de wijnbouw. Of, zoals de wijnmakers van False Bay Vineyards zeggen: de feniks was uit de as herrezen.
Waterkloof wijn
Deze wijn is afkomstig van het wijnhuis Waterkloof, in 2004 aangekocht door Paul Boutinot. Het wijnhuis is gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, dichtbij de oceaan. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen van het domein op slechts 300 meter boven de zeespiegel. Waterkloof staat bekend duurzaam geproduceerde wijnen van hoog niveau.