Wijnbeschrijving
Puissance de Olivier Baron – Pinot Noir, Cabernet & Merlot 2019 ‘Vatencollectief’
Volrijpe en romige ‘Super Bourgogne’ met body – Vol bessig fruit!
Fonkelend diep purper/rood. Aantrekkelijke geur van bosaardbeitjes, zwarte bessen en kersen met vanille en cacao van het eiken. Breedsappig en vol van smaak. Met bessig Pinot Noir karakter, maar met meer body en vet. Plus een toets eiken ter ondersteuning. Volrijpe Pinot Noir met de body van Cabernet en romigheid van Merlot, die de ‘Super Bourgogne’ van vorig jaar minstens evenaart.
Gemaakt van 45% Pinot Noir, 30% Cabernet Sauvignon en 25% Merlot.
Lekker bij o.a. gevogelte, een sappige steak of lamsvlees. Drinken vanaf 2022 tot 2030.
Vatencollectief & Puissance de Olivier Baron
Dit jaar kwamen er veel proefflessen binnen van nieuwe wijnmakers die enthousiast waren over het idee om verkozen te worden tot de producent van het model ‘Super Bourgogne’ 2019 voor het project ‘Vatencollectief’. Die wijn die analoog is aan de Super Tuscans uit Toscane, waarbij de Pinot Noir wordt aangevuld met de kracht van Cabernet Sauvignon en de rondeur van Merlot. Net als de Super Tuscan uit Toscane, waar de inheemse Sangiovese succesvol wordt aangevuld met Cabernet en Merlot.
Na een enerverende blinde proeverij van 35 proefflessen, bleek de beste ‘Super Bourgogne’ te komen van wijnmaker Olivier Baron. In zijn hooggelegen wijngaarden aan de voet van de Pyreneeën, de koelste regio van de Languedoc-Roussillon, maakte hij de beste ‘Super Bourgogne’ van 2019: Pinot Puissance de Olivier Baron.
In het warme jaar 2019 zorgde de hoge ligging van de wijngaarden voor de nodige verkoeling. Het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht plus de koude wind uit de bergen zorgen ervoor dat de druiven langzaam rijp kunnen worden. De bodems bestaan uit klei en kalk, waardoor zowel Pinot Noir als Cabernet en Merlot zich hier uitstekend op hun gemak voelen. Regen aan het eind van augustus zorgde voor optimale rijpheid.
Deze Franse rode wijn wordt gelagerd op eiken vaten van tonnelier Radoux en François Frères uit de bossen van Allier en Tronçais. Waarvan 2/3 deel medium is gebrand (voor mokka, vanille en chocolade) en 1/3 deel fors gebrand (voor tonen van gerookte ham en geroosterde koffiebonen).