Wijnbeschrijving
La Biòca – Barbaresco Ronchi 2016
Krachtig en rijk gelaagd!
Stevig mahonie rood/bruin met donkere kern. Dik voor Barbaresco. Indrukwekkend mooi, bedwelmend rijk bouquet met hoge verfijning. Majestueus! Krachtig en rijkgeschakeerd van smaak. Zalvend romig en gelaagd in een lange zwoelkruidige, ceder, cacao stijl. Met recht ‘de Koningin van Piemonte’. Majestueuze Barbaresco in de complexe, zwoelromige stijl van tophuis La Biòca.
Gemaakt van 100% Nebbiolo. Nu al heerlijk. Oplegbaar tot 2033.
Lekker bij o.a. fazant, tallegio-fondue met truffel en varkensrillette.
Wijnhuis La Biòca
De eerste wijngaarden van wijnhuis La Biòca werden in 1961 aangeplant. Vandaag de dag heeft La Biòca negen percelen in verschillende gemeenten die behoren tot de prestigieuze herkomstgebieden Barolo DOCG en Barbaresco DOCG.
De bodems van de wijngaarden bestaan uit zand, klei en kalksteen. Afhankelijk van de samenstelling van deze bodembestanddelen per perceel, produceert La Biòca Italiaanse wijnen die variëren van elegant en geurig tot robuust.
La Biòca staat aangeschreven als één van de toonaangevende kwaliteitsproducenten in Piemonte. In de Italiaanse sterrenrestaurants worden voor hun wijnen hoge prijzen neergeteld.
Barbaresco 2016
Voor Barbaresco, 100% gemaakt van Nebbiolo, staat oogstjaar 2016 hoog aangeschreven. Dit gebied profiteerde optimaal van de lange nazomer waardoor de Barbaresco’s van 2016 tot de top van de Italiaanse kwaliteitswijnen behoren.
Barolo wordt wel de ‘koning’ genoemd en Barbaresco de ‘koningin’, maar kwalitatief gezien doen ze niet voor elkaar onder.
Ondanks dat de herkomstgebieden vlak bij elkaar liggen en dezelfde druif gebruikt wordt voor de Italiaanse rode wijnen, zijn er toch duidelijke verschillen in stijl aan te wijzen. Zo is Barbaresco zachter van smaak en in de jeugd een stuk toegankelijker dan Barolo. Wat betreft de opvoeding van de wijnen, zijn de eisen voor Barolo DOCG wat strenger dan voor Barbaresco DOCG.