Wijnbeschrijving
Flor de S. José – Douro 2019 Branco White
Met een indrukwekkende lengte!
Vitaal licht groengeel. Intense vuursteen-krijtexpressie in de geur, zeer aantrekkelijk met pompelmoes, knapperige besjes en een fractie passievrucht. Eén proever schreef “lijkt wel een top Pouilly-Fumé!” Strak, puur en extractrijk van smaak vol intens citrusfruit en kruisbessen met een indrukwekkende lengte. Levendig en vol spanning met een rokerige, strakke frisheid van granietbodems.
De super ‘Pouilly-Fumé’ van Portugal! Ware trouvaille.
Gemaakt van 50% Rabigato, 25% Arinto en 25% Gouveio op ca. 450 – 500 meter hoogte.
Lekker bij o.a. oesters, gegrilde sardines en gerookte forel met kappertjes. Nu al heerlijk, oplegbaar tot 2025.
Quinta de São José
De wijnstokken van Quinta de S. José groeien op de steile hellingen die uitkijken over de rivier de Douro. In 1999 begon de quinta als een familieproject en is sinds 2005 volledig in handen van één van de familieleden: João Brito e Cunha. Onder zijn leiding is het wijnhuis uitgegroeid tot één van de top quinta’s van Portugal.
De wijngaarden van Quinta de São José bevinden zich op 500 meter hoogte en kunnen alleen met de hand bewerkt worden. In combinatie met het terroir van graniet, wordt hier prachtige, complexe en levendige Portugese wijn gemaakt.
Witte wijn uit Douro
Bij Portugal gaat de gedachte automatisch uit naar port en krachtige droge, rode wijnen. Maar met zo’n tweehonderd tot driehonderd inheemse druivenrassen, zitten er ook veel witte parels tussen. Zoals bijvoorbeeld: Arinto, die ook onder warme omstandigheden zijn frisse zuren behoudt. Rabigato, één van de aanbevolen rassen voor port, maar die ook zorgt voor frisse, fruitige droge witte wijnen. Antão Vaz, een druif die elegante aromatische witte wijnen voortbrengt met minerale tonen en een hint van kruidigheid.
De Douro heeft dus ook heel te veel te bieden op het gebied van witte wijn.