Wijnbeschrijving
Dona Matilde – Fine White Port
Weelderige witte Porto met 18/20 Wijnbeurs punten – Vol kracht en rijkdom!
Intens donkergoud/amber. Intrigerend breed uitwaaierend bouquet van Grand Marnier, heidehoning, citrus en geroosterde noten. Breed, krachtig, romig en rijk van smaak met enorme punch, heel complex met sinaasappellikeur, gele pompelmoes, noga, Turks fruit, abrikoos, karamel, ceder en vanille. Alle rijkdom in balans gehouden door een uitstekende frisheid.
Weelderige witte Porto met 18/20 Wijnbeurs punten.
Gemaakt van Códega, Rabigato, Malvasia Fina, Fernão Pires en Pederna druiven. 19,5%.
Lekker bij o.a. meloen met ham, blauwe kazen, fruitdesserts en chocolade.
Schenken op 10 °C. Nu van genieten tot 2028.
Wijnhuis Dona Matilde
De quinta Dona Matilde mag zich tussen de oudste en meest gerenommeerde wijnhuizen uit de Douro scharen.
De geschiedenis gaat terug tot de 18e eeuw. In 1927 werd het domein door Manoel Moreira de Barros gekocht, eigenaar van de Barros Wine Group. Manoel heeft grootse investeringen rondom het domein gedaan: niet alleen is het huis flink op de schop genomen, maar er werden ook veel nieuwe wijngaarden aangeplant. En niet te vergeten: ter ere van zijn vrouw doopte hij de naam om tot Dona Matilde.
Inmiddels heeft kleinzoon Manuel Ângelo Barros de leiding over het familiebedrijf dat inmiddels 28 hectare aan wijngaarden telt op de noordelijke oevers van de Douro. Die zijn allemaal op het hoogst mogelijke niveau geclassificeerd, een resultaat om trots op te zijn. Bovendien biedt het wijnhuis ook veel natuurlijke vegetatie en ook een thuis voor vele dieren door de aanplant van zo’n 1.100 olijfbomen, vele grote (fruit)bomen en terrastuinen.
Witte Port
Denkt u aan Porto, dan denkt u waarschijnlijk aan de rode variant. Maar ook witte Porto is erg geliefd.
Witte Porto wordt gemaakt van witte inheemse druiven, zoals Códega, Rabigato, Malvasia Fina, Fernão Pires en Pederna. Tijdens de gisting wordt er wijnalcohol aan de gist toegevoegd, waardoor de gisting vroegtijdig wordt gestopt. Hierdoor wordt een deel van de suikers behouden en daar dankt de versterkte Portugese wijn zijn weelderig rijke smaak aan.