Wijnbeschrijving
Chaudron – Champagne Extra Brut ‘Grains de 2011’ Millésime Brut Premier Cru
Rijke en brede 1er Grand Cru Champagne!
Schitterend diep vitaal goud/geel. Topkleur! Bedwelmend Bourgondisch bouquet dat doet denken aan een drinkrijpe Chassagne-Montrachet. Diep Chardonnay romig met rokerig terroir en diepgang.
Deze 10 jaar oude Millésimé Champagne smaakt óók als een op eiken vertroetelde witte Bourgogne: rokerig mineraalrijk en breed met limoen, geroosterde hazelnoot, romige walnoot en een luchtig bruisende mousse
Gemaakt van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir druiven. Met een dosage van slechts 4 g/l is deze 1er Cru ‘Extra Brut’ (extra droog).
Millésimés worden alleen uitgebracht in de beste jaren.
Lekker bij o.a. oesters, tonijnrillette en gerookte zalm. Nu van genieten tot 2030.
Chaudron
De familie Chaudron verbouwt sinds 1820 druiven en produceert wijnen van zeer hoge kwaliteit. Het landgoed is gelegen in het hart van de Champagne regio, in het prestigieuze gebied Montagne de Reims en in het dorp Verzenay om precies te zijn.
Chaudron is nog steeds een onafhankelijk familielandgoed. Luc Chaudron bezit 15 hectare wijngaard. Hij weet de hartstocht en traditie te behouden en maakt hoge kwaliteitswijnen van drie druivensoorten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De subtiele vermenging van de druiven geeft het typische karakter aan deze mousserende wijn.
Champagne méthode traditionelle
Champagne wordt gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Bij dit proces ontstaat er een tweede gisting op fles.
De flessen worden schuin opgehangen aan de hals van de fles en hierna steeds rechterop gezet. Hierdoor glijden de gistcellen naar de hals van de fles. Vervolgens wordt de flessenhals bevroren, waardoor het bezinksel in de hals van de fles een ijsblok wordt. Het gas kan dan ontsnappen en het blok met bezinksel wordt uit de fles geduwd.
Tot slot wordt de fles bijgevuld met een mengsel van Champagne en rietsuiker. Dit wordt dosage genoemd. Dit bepaalt voor een belangrijk deel het rijke karakter van de wijn.