Wijnbeschrijving
Château Haut Tour de Coutelin – Saint-Estèphe 2017
Elegante Saint-Estèphe met toegankelijk zacht karakter – Uit het soepelzachte Bordeaux jaar 2017!
Warm ontwikkeld vitaal rood/zwart. Aantrekkelijk klassiek Saint-Estèphe bouquet van cassis, viooltjes, kersen, bessen, vanille en sousbois. Zwarte bessen en getoast eiken fraai versmolten met mals kruidige Merlot rondeur.
Gemaakt van 50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot druiven. Nu van genieten tot 2031.
Lekker bij o.a. gebraden eend, op hout gegrilde entrecote bordelaise of lamszadel uit de oven.
Saint-Estèphe
AOC Saint-Estèphe ligt op de linkeroever van Bordeaux en herbergt circa 150 producenten. Samen met de gemeenten Pauillac, Saint-Julien en Margaux is Saint-Estèphe onderdeel van de Médoc wijnstreek en ligt van de vier het meest noordelijk.
Net als de rest van de wijnen van de linkeroever voert Cabernet Sauvignon vaak de boventoon in de beroemde Bordeaux-blends.
Château Haut Tour de Coutelin wijkt daarvan af, met deze prachtwijn waarin Merlot (50 procent) domineert. Cabernet Sauvignon speelt met 25 procent tweede viool, op de voet gevolgd door Cabernet Franc (22 procent). Een handjevol Petit Verdot completeert deze Saint-Estèphe.
Wijnen uit dit deel van Frankrijk staan hoog aangeschreven, liefhebbers moeten er vaak flink diep voor in de buidel tasten. Maar niet voor dit rijke en zachte rood van Château Haut Tour de Coutelin.
Het geheim van Saint-Estèphe: kiezels als warme kruik
De bodem hier heeft een zanderige oppervlakte met daaronder een dikke laag kiezelhoudende klei. Die kiezels houden de warmte van overdag vast en geven deze tijdens de koelere nachten als een soort warme kruik weer af en daar houden de druiven in de wijngaard van Château Haut Tour de Coutelin wel van. Zeker de Cabernet Sauvignon. Deze laatrijpende druif weet met name tegen het eind van het seizoen die extra warmte ’s nachts goed te waarderen. Dit geeft de Cabernet Sauvignon uit Saint-Estèphe die extra kracht waar de wijnen uit dit gebied zo bekend om staan.
De bodem in Saint-Estèphe bevat meer klei dan die in het naastgelegen Pauillac. Dit komt omdat kiezel door de rivier is afgespoeld, waardoor de afwatering langzamer gaat. Daarenboven pikken de wijngaarden in de beroemde gemeente nog een graantje mee van de gunstige ligging ten opzichte van de Atlantische oceaan, die bijdraagt aan een voor de wijnbouw perfect klimaat: niet te koud in de winter en het vroege voorjaar en zelden te heet in de zomer en het najaar. Regen valt er voldoende, maar mocht er een jaar zijn met wat minder neerslag, dan lessen de grote rivieren in de omgeving de dorst van de wijnranken.