Wijnbeschrijving
Château de Cartujac – Haut-Médoc AOP 2018 (Cru Bourgeois)
Een krachtige Cru Bourgeois met klasse!
Intens paarsrode wijn die aantoont dat een Cru Bourgeois een Cru met klasse en kracht is! De uitgekiende mix van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot die maar liefst een jaar op eikenhout mocht rijpen, knalt bijna uiChâteau de Cartujac Haut-Médoc AOP Cru Bourgeoist glas. Want na de heerlijk gestoofde, bijna jamachtig aroma’s van rijp donker fruit en rokerig hout, laat deze krachtpatser uit Haut-Médoc zijn spierballen pas echt zien. Want als deze wijn zijn mouwen oprolt en smaken presenteert van rijp cassisfruit, vanille, hout en pure chocolade komen de stevige jonge tannines tevoorschijn.
Een goudbekroonde kanjer met power. Even goed luisteren en u hoort hem bijna roepen om een mooi stuk rood vlees.
Rijk en complexe Haut-Médoc
Rendementen behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. We horen het u bijna denken: ‘Wat? Wat heeft beleggen met wijn te maken?” Daar kunnen we een hele paragraaf aan weiden, maar dat doen we niet. Waar het ons om gaat, is de kwaliteit van de wijn en die is bij een Cru Bourgeois constant gegarandeerd.
In tegenstelling tot die andere classificaties in Bordeaux – zoals Premier Cru of Grand Cru – wordt in Médoc niet de wijngaard of het wijnhuis beoordeeld, maar de wijn zelf. Die beoordeling vindt hier op de linkeroever van Bordeaux om de vijf jaar plaats. Dat betekent dat eens in de vijf jaar een lijst wordt gepubliceerd waarop de wijnen die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen staan genoteerd. Daarbij gaat het om wijnen uit de acht Médoc-appellaties Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe.
Staat er dus, zoals bij deze Château de Cartujac uit 2018, Cru Bourgeois op het etiket? Dan weet u dat u kwaliteit in handen heeft. En ja, de wijn kan die prestigieuze vermelding kwijtraken. Alle reden voor de wijnmakers dus om continu hun beste beentje voor te zetten.
Château de Cartujac van Vignobles Bruno Saintout
De wijnmaker Bruno Saintout mag rekenen op de kennis van de bekende oenoloog Pascal Chatonnet, al beschikt hij zelf ook over een flinke dosis kennis. Bruno Saintout stamt uit een lange rij van wijnmakers uit Médoc die zich al sinds het einde van de achttiende eeuw inzetten voor het maken van kwaliteitswijn. Bruno is ook de gepassioneerde wijnmaker achter het fraaie én betaalbare rood afkomstig van ‘Château la Bridane AOC Saint-Julien’ en ‘Château du Perier AOC Médoc’.
In het naastgelegen Haut-Médoc bezit Bruno tien ha wijngaarden op een klei- en kalksteenbodem die bedekt is met een laag grind. De druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot zijn er dol op. Het grind slaat overdag warmte op, om dat ’s nachts weer af te geven. Bovendien zorgt het grind voor een perfecte drainage, waardoor de druivenstokken natte voeten niet hoeven te vrezen. Sterker nog, om in de toch vrij onvruchtbare bodem voedingsstoffen te vinden, moeten ze heel diep wortelen en juist dat maakt het sap van deze druiven onvergelijkbaar rijk en complex.
Het is een grote meerwaarde dat men kan rekenen op de enorme kennis van gerenommeerd wijnmaker en oenoloog Pascal Chatonnet. Deze wijnkenner is specialist op het gebied van onder het rijpen van wijnen in vaten en geeft leiding aan een aantal familiedomeinen in Lalande de Pomerol (oa Château Haut-Chaigneau en La Sergue) en in Saint-Émilion (Château l’Archange).
Alsof dat nog niet genoeg is, adviseert Pascal Chatonnet ook nog eens grote wijnhuizen als Château Cos d’Estournel in Saint-Estèphe, Château d’Issan in Margaux, Château de la Commanderie in Pomerol, Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape én het beroemde Spaanse wijnhuis Vega Sicilia in Ribera del Duero.