Wijnbeschrijving
Castillo Alfonso XIII – Tempranillo Merlot Rosado ‘Vino Varietal’ 2021 Vendimia Seleccionada
Verleidelijke en intens fruitige Rosado!
Fris, fruitig en levenslustig. Zo drinken wij ‘m graag. Deze intense Rosado met een fraai framboosroze kleur verwent de neus met de heerlijke geuren van frambozen, sappige bosaardbeien en een partje grapefruit. Een sterk staaltje vakmanschap van de wijnmakers van Castillo Alfonso XIII, dat ook doorklinkt in de mond.
Wie de intense smaken van het rijpe en sappige bosfruit gecombineerd met tropische nectarine éénmaal heeft geproefd, moet heel stevig in de schoenen staan wil-ie het bij één glas houden. Want zie deze verleidelijke Rosado maar eens te weerstaan!
Heerlijk bij o.a. gamba’s en zalm.
Tempranillo & Merlot Rosado
Merlot, een van oorsprong Frans druivenras in een heerlijke Spaanse rosé? Waarom niet als-ie goed wordt bijgestaan door de Spaanse held en hoofdrolspeler Tempranillo. Deze druif is vooral bekend van zijn intense rode wijn die vaak lang mocht rijpen op hout. Denk bijvoorbeeld aan een Crianza of Reserva uit de bekende Spaanse wijnstreek Rioja.
In deze wereldberoemde wijnen presenteert Tempranillo geuren en smaken van kersen en bramen tot vanille en soms zelfs tabak. In deze Castillo Alfonso Rosado laat de Tempranillo druif zich van zijn lichtvoetige kant zien, met tonen van frambozen en zoete kersen.
Speciaal voor de gelegenheid flirt de Tempranillo met de van oorsprong Franse Merlot, die zijn kenmerkende tonen van frambozen en bessen in de strijd gooit.
Daarmee zijn de verleidelijke geuren en smaken van deze Rosado verklaard. Maar hoe creëren wijnmakers zo’n prachtige framboosroze wijn van twee blauwe druiven? Dat zit ‘m in het vakmanschap en het fingerspitzengevoel van de wijnmakers. Het zijn namelijk de schillen van blauwe druiven die kleur aan een wijn geven. Hoe langer de schillen en het sap contact met elkaar hebben, hoe donkerder de wijn. En hoe korter, hoe lichter. De kunst bij het maken van een Rosé of een Rosado is de schil pas te verwijderen als die de perfecte hoeveelheid aroma’s af te geven en tegelijkertijd op een fraaie roze uit te komen.
Die fijne kneepjes van het vak hebben de wijnmakers van Castillo Alfonso XIII perfect onder de knie!
Wijnrevolutie in Castilla-La Mancha
Op de hoogvlakten van het Spaanse Castilla-La Mancha heeft zich een ware wijnrevolutie afgespeeld. Het gebied, met de karakteristieke witgepleisterde windmolens en wijngaarden zo ver het oog rijkt, werd ook wel de wijnschuur van Spanje genoemd.
De grond is eenvoudig te bewerken en het klimaat zorgt voor goede condities in de wijngaarden. Zonder al te veel moeite konden wijnboeren hun bulkwijnen op de markt brengen, waarvan vooral de witte varianten gretig aftrek vonden in Noord-Europa. Die bloeiende export zorgde voor een ommekeer.
De winst die met de goedkope wijn werd gemaakt, stelde een aantal bodega’s in staat te investeren in moderne apparatuur en technieken. Daarmee brak een nieuw tijdperk aan voor Castilla-La Mancha, waar wel degelijk kwalitatief hoogstaande wijnen worden gemaakt.