Wijnbeschrijving
Barão de Vilar – Porto Colheita 2009 White (Aged in Wood)
Bijzondere houtgerijpte witte Porto!
Deze schitterende houtgerijpte Porto heeft minimaal zeven jaar gerijpt op eikenhouten vaten om de benaming Colheita te mogen dragen. Tevens is de wijn gemaakt van druiven uit slechts een oogstjaar. Voor deze Porto zijn Codega-, Rabigato-, Malvasia Fina- en Viosinhodruiven gebruikt.
De Porto is prachtig helder amberkleurig en is de perfecte dessertwijn voor na het diner. De wijn heeft delicate aroma’s vol tonen van gedroogd fruit. De smaak is vol en gecontentreerd met een zachte textuur.
Een heerlijke Porto die goed te combineren is met een fijne kaasplank of te drinken als een goed aperitief! Deze Porto is op zijn best als deze koel geserveerd wordt.
Deze bijzondere Port is gemaakt door de Porto maker Álvaro van Zeller, een telg van de befaamde adellijke familie van Zeller die zijn sporen reeds verdient heeft in de portwereld.
Familiebedrijf Barão de Vilar
Barão (Baron) de Vilar is een oude titel die in 1828 werd verleend aan de families Kopke en van Zeller. Beide families zijn erg belangrijk geweest voor hun rol in de handel in Portowijnen en worden dan ook gezien als de grondleggers van de portomarkt. In 1996 besloot de huidige Baron, Fernando van Zeller, om de titel Barão de Vilar te laten registreren voor portowijn om zo de familietraditie te handhaven en zo ontstond het huis Barão de Vilar.
De familie Zeller is al sinds de zeventiende eeuw verbonden aan de wijn- en portohandel. De familie heeft een veertien generaties tellende kennis van het maken van de mooiste soorten Port. Door de uitstekende kennis die de familie in decennia heeft vergaard, zijn ze in staat de topkwaliteit Port te maken die vaak vele jaren op vat hebben gerijpt.
Douro, Portugal
Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermende herkomstbenaming. Het wijngebied is oorspronkelijk aangelegd voor het produceren van portowijnen maar de laatste tien jaar is er veel veranderd. Van Europa heeft Portugal subsidie gekregen om nieuwe wijngaarden aan te leggen en de technologie en procedures door te voeren voor het maken van droge wijnen. Naast prachtige portowijnen met uitzonderlijke kwaliteit komen er nu ook droge, frisse en fruitige wijnen uit deze ruige en bergachtige streek.
Porto
Porto of Port is een versterkte wijn, men onderbreekt de gisting door wijnalcohol toe te voegen. Hierdoor behoudt de wijn zijn restsuiker en krijgt hij daarnaast een hoog alcoholpercentage.
Porto staat niet voor een enkele wijn maar voor een hele serie wijnen met verschillende stijlen en smaken. Dit komt door de vele verschillende productiemethodes die men kan hanteren.